user_mobilelogo

Praktische informatie

Adres Wenneker Cinema
Vijgensteeg 2
3111 PT Schiedam
Website
Eens per maand vertoont Wenneker Cinema een roze film. Deze Roze Filmavond is een ontmoetingsmoment voor LHBTi's, maar ook voor anderen die simpelweg van een goede film houden. Want thema's als sociale druk, zelfacceptatie, kiezen voor jezelf en het vinden van liefde en geborgenheid zijn voor ieder mens herkenbaar en belangrijk.

BEZOEK DE WEBSITE VAN WENNEKER CINEMA

Over de roze film
Wanneer de eerste film een LHBTi-thema aanstipte, is open voor discussie. Zo liet de eerste film met live opgenomen geluid in 1894 twee dansende mannen zien en is deze film achteraf The Gay Brothers gedoopt. Naar alle waarschijnlijkheid was het niet bedoeld als gay-film. De film heeft echter het toenmalige publiek wel degelijk weten te shockeren met het afbeelden van ‘niet-conventioneel mannelijk gedrag’.

Behalve in underground films, deed het gay-thema pas echt zijn intrede na de Tweede Wereldoorlog. Doorgaans met een negatieve lading. Niet zelden speelden LHBTi's de schurkenrol, omdat ze met dat negatieve jasje wel door de filmkeuring in de Verenigde Staten kwamen.

Zeventiger jaren: emancipatie
In de jaren zeventig verschenen de eerste films met een LHBT-thema die duidelijk op emancipatie waren gericht. Er kwamen LHBTi-rollen in soapseries – de eerste kus! – en uiteindelijk ook in mainstream films waarbij LHBTi-karakters in de verhaallijn werden opgenomen. Elke stap verder leidde tot controverse ('Ze mogen het wel zijn, maar ik wil het niet zien') maar ook tot een versterking van de LHBTi-gemeenschap.

Rolmodellen
In films en op tv zien LHBTk's zichzelf steeds meer terug als deel van de samenleving. Maar het punt is nog niet bereikt dat seksuele geaardheid werkelijk geen issue meer is. Tot die tijd blijven films met een LHBTi-thema goed werk verrichten en geven ze een gevoel van herkenning en erkenning. Ook aan jongeren die zitten te springen om rolmodellen.