user_mobilelogo
Waar wereldwijd rechtbanken mensen veroordelen omdat ze lesbisch, homoseksueel, biseksueel of transgender zijn, kent Nederland geen vervolging meer om seksuele geaardheid. Van discriminatie zien we helaas nog wel steeds erg lelijke voorbeelden. De gemeente Schiedam neemt hiertegen krachtig stelling en maakt dit maandag 9 maart zichtbaar in de vorm van een gedenkteken en een penning, beide vernoemd naar Jillis Bruggeman.

Jillis Bruggeman was een Schiedammer die op 9 maart 1803 ter dood werd veroordeeld vanwege zijn seksuele identiteit. Het was de laatste keer dat iemand onder Nederlands recht ter dood werd veroordeeld wegens sodomie. Het is het laatste voltrokken doodvonnis in Schiedam.

De Jillis Bruggeman Penning wordt toegekend aan een organisatie of persoon die voorop gaat in de strijd tegen discriminatie en vervolging op basis van seksuele identiteit, in Nederland of elders in de wereld. De gemeente Schiedam reikt maandag 9 maart de eerste penning uit aan Amnesty International.

Om 12.00 uur vindt de onthulling van het gedenkteken plaats. Om 11.00 uur start een inhoudelijk programma met bijdragen van de Schiedamse wethouder Mario Stam, historicus Han van der Horst, voorzitter COC Nederland Tanja Ineke, directeur Amnesty International Eduard Nazarski, Tweede Kamerlid voor D66 Pia Dijkstra en Theo van der Heijden namens de Schiedamse Homoambassadeurs.

Geïnteresseerden zijn maandag 9 maart om 12.00 uur hartelijk welkom bij de onthulling van het monument voor het Stadhuis aan de Grote Markt.

jillisbruggemanpenning2015

Foto's theateravond - Uit de kast, op de planken! (2016)